Planbureau sloeg de plank mis: er staan na corona juist mínder winkels leeg

15 June 2022

Bron: Het Parool

‘Volgens Hans van Tellingen van winkeladviseur Strabo is de overheid door de eerdere rapportage van het PBL op het verkeerde been gezet. “Het is schadelijk voor de retail dat in coronatijd beleid in gang is gezet dat uitging van krimp. Men dacht: door de lockdowns wordt alles anders. Dat is niet zo. Winkelen verliest zijn functie niet, mensen willen elkaar ontmoeten, rondlopen, producten kopen.”

Funshoppen

“Het aantal winkelunits daalt op termijn licht, maar het aantal vierkante meters per winkel stijgt gemiddeld. De totale voorraad blijft daarmee op peil. Voor funshoppen, bijvoorbeeld, heb je meer ruimte nodig. En de wijkwinkelcentra blijven sterk.”

Volgens Van Tellingen moet de overheid beter luisteren naar winkeliers. “Doe wat de markt aangeeft. De overheid moet daarvoor de voorwaarden scheppen. Ga niet herbestemmen en niet dwingen.” Ook blijft het belangrijk om bij het oplossen van de wooncrisis door nieuwbouw de winkels niet te vergeten. “Als ergens woningen komen, is er ook behoefte aan winkels.”

Lees hier het hele artikel.