Vijf redenen om het Strabo WinkelcentrumRegister (SWR) NIET aan te schaffen

23 August 2021

 

Hebt u interesse in ALLE belangwekkende informatie over ALLE planmatig ontwikkelde winkelcentra in Nederland? Dan is het Strabo WinkelcentrumRegister wat voor u. Maar mocht u denken dat dat niet nodig is, dan worden hier de belangrijkste vijf redenen om dat NIET te doen voor u op een rijtje gezet. 

 

Door Hans van Tellingen en Jeroen Verwaaijen (*)

 

Bijna wekelijks wordt er weer melding gemaakt van een winkelcentrum dat in andere handen komt. Zo is de ‘oogst’ van de afgelopen weken: wijkcentrum Angelslo in Emmen, (deel van een) stadsdeelcentrum de Opgang (‘Boven ’t Y’) in Amsterdam Noord én binnenstedelijke winkelcentra zoals Entre Deux en Mosae Forum in Maastricht.

Kijkend naar de transacties in de afgelopen jaren is er een aantal trends waar te nemen:

  • De grote partijen van weleer worden steeds kleiner. Wereldhave stoot nog steeds bezit af. CBRE Global Investors verkoopt nog steeds. Dela en Delta Lloyd zijn van het toneel verdwenen. In 2003 waren nog 150 centra in bezit van de voorgangers van URW, Klépierre en CBRE GI, nu zijn dat er nog slechts 20.
  • De institutionele beleggers verliezen marktaandeel aan vooral particuliere beleggers.
  • De prijzen voor de koopcentra blijven stabiel of laten een lichte stijging zien, op de stadsdeelcentra en binnenstadscentra wordt echter afgeboekt. Entre Deux en Mosae Forum zijn daar voorbeelden van.
  • Het buitenlands bezit groeit verder. In 2020 was al 24% aan metrage in buitenlandse handen, door de aankopen van Mitishka, Corum en Pertinea groeit dit aandeel verder door.

Waar komt deze info vandaan?

In 2020 heeft Strabo een oude liefde weer nieuw leven ingeblazen. Het betreft de opvolger van het voormalige NRW-register, dat sinds 2006 niet meer officieel werd bijgehouden. We noemen het hernieuwde product SWR, het Strabo WinkelcentrumRegister. Het is een online overzicht van alle planmatig ontwikkelde centra in Nederland. Tevens bevat SWR ook info over de winkelcentra die de komende jaren nog ontwikkeld gaan worden. Dit alles hebben wij gebaseerd op vele beschikbare openbare bronnen (onder andere nieuwssites, Kadaster, Bagviewer en verschillende internetsites). En verder zijn wij zelf, provincie voor provincie, bij bijna alle centra langsgegaan en hebben wij die centra (letterlijk) in beeld gebracht. We hebben daarmee, naast de kerninformatie over de winkelcentra, ook het meest uitgebreide beeldarchief van Nederlandse winkelcentra aangelegd. Via deze link krijgt u uitgebreide informatie over het register.

 

Afbeelding: Screenshot van alle variabelen van een specifiek winkelcentrum:

 

Vijf redenen om het Strabo WinkelcentrumRegister (SWR) NIET aan te schaffen

Het kan natuurlijk zijn dat u SWR niet wil aanschaffen. Vandaar dat wij de vijf belangrijkste redenen om dat NIET te doen voor u op een rijtje hebben gezet.

1.       Ik wacht rustig af tot ik wat door mijn makelaar aangeboden krijg, ik ga niet actief op zoek naar mogelijkheden.

Waarom zou u pro-actief op zoek gaan naar goede winkelcentra die kunnen dienen als goede beleggingsobjecten?

2.       Ik heb nog het oude NRW-register uit 2006, zoveel is er nog niet veranderd?

Het maakt toch niet uit dat de meeste centra van eigenaar zijn veranderd, zijn uitgebreid, gerenoveerd, een nieuwe taxatiewaarde hebben gehad en dat de retail en het retailvastgoed stormachtige ontwikkelingen hebben doorstaan?

3.       Als ik wil weten wie de eigenaar is, vraag ik het zelf wel aan bij het Kadaster, als ik uitgevonden heb hoe dat werkt.

Want waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

4.       Als ik wil acquireren bij de eigenaren van winkelcentra omdat ik mijn product wil aanbieden doe ik wel een rondje Provada.

Acquireren doe je door te netwerken, al die voorbereiding is toch onzin?

5.       We hebben al gegevens van een andere database van een andere aanbieder, extra gegevens zijn niet nodig.

Want wat moet je met al die extra gegevens die wij wél hebben over verkoopprijs, eigenaar, ontwikkelaar, bouwjaar, laatste jaar van renovatie, transactiehistorie, aantal parkeerplaatsen (en of je daarvoor moet betalen), wel/niet ‘overdekt’ en het ‘laatste nieuws over dit winkelcentrum?’

 

Afbeelding: Alle planmatige winkelcentra in Rotterdam

 

En mocht u tóch interesse hebben?

Ga dan naar www.winkelcentrumregister.nl. Log in met (gebruikersnaam én wachtwoord): demo. Dan krijgt u Flevoland van ons cadeau. Stuur vooral een mail naar info@strabo.nl voor meer informatie.

 

__________________________

(*)     Jeroen Verwaaijen en Hans van Tellingen zijn beiden directeur/eigenaar van Strabo bv.