Winkelcentrum Vathorst vordert gestaag

4 November 2008

winkelcentrum Vathorst

Wie vanaf Amsterdam over de A1 naar het oosten van het land rijdt, ziet dat Amersfoort de sprong over de snelweg heeft genomen. Aan de noordzijde van deze weg wordt hard gewerkt aan een van de grotere Vinex-locaties van het land: Vathorst. Hier verrijzen circa 11.000 woningen en in 2015 wonen er naar verwachting 30.000 mensen. Ook wordt er 135.000 m2 kantoorruimte en 45 hectare bedrijventerrein (bruto) ontwikkeld. In het oog springend zijn de bekende blauwe doos van Ikea en het hoofdkantoor van The Phone House dat in de geluidswal is opgenomen.

Naast de genoemde woon-, kantoor- en bedrijfsruimte worden er ook de nodige m2 winkelruimte gerealiseerd in Vathorst. Op een steenworp afstand van station Amersfoort Vathorst verrijst op dit moment een winkelcentrum van circa 18.000 m2. De eerste fase van dit winkelcentrum is bijna gereed en de Albert Heijn opent deze maand als eerste zijn deuren. Dit jaar komen daar nog een bakker, slager, viswinkel, bloemisterij en sushibar bij. In 2009 volgen onder andere een opticien, juwelier, boek- en tijdschriftenwinkel, slijterij, kapsalon, textielwinkel, speelgoedzaak, drogisterij, Chinees restaurant en een specialist in huishoudelijke artikelen. Voor de bewoners komt het winkelcentrum geen dag te vroeg. Zij zijn nu nog aangewezen op enkele tijdelijke voorzieningen aan de rand van de wijk, waaronder een C1000 en een Etos.

Niet iedereen ziet de realisering van het winkelcentrum echter met vreugde tegemoet. Het bestaande winkelcentrum Emiclaer in de wijk Kattenbroek trekt mensen uit heel Amersfoort Noord. Het loopt op dit moment zeer goed en een tijd geleden waren er zelfs uitbreidingsplannen. Nu is duidelijk dat er een qua grootte vergelijkbaar winkelcentrum in Vathorst gebouwd wordt (zie ook de Strabo-database VIO). In plaats van een ondersteunend winkelcentrum wordt dit daarmee een directe concurrent van Emiclaer. De uitbreidingsplannen liggen inmiddels in de koelkast en het is de vraag of ze daar ooit uitkomen. De afgelopen tijd is en wordt er in verschillende Amersfoortse winkelcentra geïnvesteerd. Voorbeelden hiervan zijn winkelcentrum Schothorst, Neptunusplein en Euterpeplein. Hoewel het niet de bedoeling is lijkt het erop dat er hier toch een kleine concurrentiestrijd wordt gevoerd. Vooral in Amersfoort Noord vist men als het even kan graag in andermans vijver.

Roel van Houwelingen
projectleider bij Strabo en woningbezitter in Vathorst